Фоторозчин на основі желатину
Спочатку основою трафаретної форми був желатин, який в суміші з солями хромової кислоти і під дією світла ставав нерозчинним у воді. Дешева і доступна речовина залишалася до останнього часу традиційним матеріалом шовкографії. Промисловість виробляє безліч сортів желатину, використовуваних в різних галузях людської діяльності. Фотожелатин, харчовий, технічний та інші можуть з успіхом стати основою друкарської форми.
Так як желатин виготовляється з тваринної сировини, то його властивості коливаються в різних партіях товару. Тому при використанні желатину з нової партії бажано проводити тестування на еластичність і на час, необхідний для переведення фотошару в нерозчинний стан у стандартних умовах.
Приготування проміжних розчинів:
Розчин: 1
Желатин сухий - 150 г
Вода дистильована - 800 мл
Залити желатин водою для набухання на 2 години (18-20 годин), потім нагрівати на водяній бані до 60°С.
Перемішувати розчин до повного розчинення желатину.
Розчин: 2
Дихромат амонію - 45 г
Вода дистильована - 200 мл
Розчинити дихромат у воді при температурі 30-40°С.
Приготування основного фоторозчину:
З'єднати разом розчин номер 1 та розчин номер 2, перемішати їх і додати наступні компоненти:
Аміак водний 25% - 20 мл
Змочувач НБ (некаль) 10% - 36 мл
Примітка: Замість змочувача можна додати 50 мл спирту.
Готовий фоторозчин обов'язково витримується в темному місці 24 години при кімнатній температурі для стабілізації всіх складових компонентів.
Зберігання готового фоторозчину:
Фоторозчини на основі желатину недовговічні і дають стабільні результати протягом 2-3 днів. Суміш дихромата з желатином при подальшому зберіганні зовні не змінюється, але всередині розчину відбуваються процеси темнового дублення. Це знижує розчинність желатину у воді і його сприйнятливість до світла. Зберігають розчин у холодильнику при температурі 4 - 6 градусів.
Видалення старого шару желатину:
Трафарет ретельно промивають від залишків фарби та для вторинного застосування сітки проводять обробку руйнуючим розчином.
Руйнуючий розчин:
Їдкий натрій - 20 г
Вода - 80 мл
Гарячий луг при температурі 40-50 гр.С наносять жорсткою синтетичною щіткою на трафарет і протирають його, поки не зруйнується желатин. Остаточне промивання струменем води під сильним натиском.
Повернутись до змісту.